Graan

Ter beschikking stellen van de wetenschap

Als u uw lichaam ter beschikking stelt van de wetenschap, dan wordt uw lichaam na uw overlijden gebruikt voor medisch wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Hiermee schenkt u uw lichaam aan een medische universiteit.

Schriftelijk vastleggen

Alleen u beslist of u uw lichaam ter beschikking van de wetenschap stelt. Dit doet u door deze wens schriftelijk vast te leggen in een testament of codicil. Bovendien moet u een formulier van de desbetreffende universiteit invullen. Daarnaast is het belangrijk dat uw nabestaanden op de hoogte zijn van uw wens. Er is altijd een mogelijkheid tot afscheid nemen.

Afscheid nemen 

Wanneer een lichaam ter beschikking is gesteld van de wetenschap, is er weinig tijd om afscheid van een overledene te nemen: na een overlijden moet het lichaam binnen 24 uur op de universiteit zijn. Het is verstandig om van tevoren een draaiboek klaar te hebben liggen, zodat er toch nog afscheid kan worden genomen. Hoewel er geen begrafenis of crematie plaatsvindt, is het wel mogelijk om een herdenkingsceremonie te houden voor de overledene. Kindt Uitvaartzorg kunnen u helpen bij het organiseren van een herdenking. 

Hoe meld ik me aan?

Wilt u uw lichaam ter beschikking stellen van het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek? Neem dan contact op met een van de anatomische instituten. 

De telefoonnummers zijn op te vragen bij Stichting Donorvoorlichting:
0900 821 2166 of kijk op Donorvoorlichting.